Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Η μελέτη στην προκειμένη περίπτωση, εκτός από το θέμα της αποκατάστασης και επαναχρήσης υφιστάμενων κτηρίων, καλείται να διαχειριστεί μια σειρά ζητημάτων που εντοπίστηκαν κατά την διαδικασία της ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης, όπως παρουσιάστηκε παραπάνω και τα οποία καθόρισαν την σχεδιαστική προσέγγιση και την πρόταση.
Τα ζητήματα αυτά είναι:

  1. Η σημαντική ανάκτηση συντελεστή δόμησης, μετά την προτεινόμενη κατεδάφιση των νεοτέρων κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα και συγκεκριμένα των κτηρίων ( Γ) όπως περιγράφονται στο διάγραμμα των κατασκευαστικών φάσεων. Η μελέτη καλείται να αποδώσει την μορφή και να προσδιορίσει την θέση αυτής της δόμησης αλλά και την σχέση που θα έχει αυτή, τόσο με τα κτήρια που αποκαθίστανται, όσο και με το δομημένο περιβάλλον, το ιστορικό και το νεώτερο.
  2. Η δομική αποκατάσταση και ενίσχυση των υφιστάμενων και διατηρούμενων κτηρίων, η λειτουργική, δομική και μορφολογική συνάφεια με την νέα δόμηση και η ένταξη της νέας χρήσης.
  3. Η επανένταξη του κτηρίου στην ενότητα του βιοτεχνικού συνόλου των Ταμπακαριων και ο επαναπροσδιορισμός του ως σημαντικού ορίου, μεταξύ αυτού του συνόλου και του αστικού ιστού της Χαλέπας.

LAKKON1

Καθοριστικό σημείο στην σχέση αυτή θα πρέπει να είναι και η αποκατάσταση της κλίμακας που όπως προαναφέρθηκε έχει πλήρως διαταραχτεί από τον όγκο των όμορων και παρακείμενων νέων κτηρίων.

Καλείται εν τέλει η μελέτη μέσα από αυτήν την προσέγγιση να αποδώσει ένα κτηριακό σύνολο με αρχιτεκτονική ταυτότητα που θα συμβάλλει στη συνέχεια της ιστορικότητας του τόπου και να ορίσει την σχέση του με τον αστικό ιστό.

Στην πρόταση μας διατηρούμε κατ αρχήν το περίγραμμα, ακολουθώντας το όριο του υφιστάμενου ιστού και όχι την προτεινόμενη από το σχέδιο πόλεως οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή. Η επιλογή αυτή κρίθηκε απαραίτητη για την διατήρηση και ανάδειξη του ιστορικού ιστού, που αποτελεί συστατικό στοιχείο του ιστορικού περιβάλλοντος. Απομειώνεται όμως η κάλυψη με την αποδόμηση των κτηριακών όγκων στην συμβολή της οδού Λάκκων με την οδό Πλοιάρχων, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη των κτηρίων που αποκαθίστανται και συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς του νέου συνόλου.

Οι αναγκαίες προσθήκες για την συμπλήρωση του συντελεστή δόμησης, κρίθηκε ότι δεν θα έπρεπε να δώσουν νέους κτηριακούς όγκους αλλά να ενταχτούν στους υφιστάμενους, με την ίδια υλικότητα. Οι προσθήκες αυτές συγκρατούνται σε λογικό για την κλίμακα της περιοχής ύψος, την αποκαθιστούν και προσπαθούν ταυτόχρονα να “ αποκρύψουν “ από την πλευρά του θαλάσσιου μετώπου τους ασυνάρτητους όγκους των ομόρων κτηρίων. Προτείνεται δηλαδή η προσθήκη ορόφου στο κτήριο Α δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του ισογείου του είναι καταχωμένο λόγων των κλίσεων του εδάφους. Προτείνεται επίσης η ανύψωση του κτηρίου Β για να παραλάβει μέρος της νέας δόμησης. Η χωροθέτηση με αυτόν τον τρόπο της δόμησης και η προτεινόμενη διάταξη των όγκων δημιουργεί μια απαραίτητη και ενδιαφέρουσα κλιμάκωση η οποία στοχεύει στην επίλυση των ζητημάτων που προαναφέραμε.

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται επίσης η λιθόκτιστη κεραμοσκεπής υλικότητα και η οπτική συνέχεια του παραδοσιακού συνόλου των βυρσοδεψείων.
Στον όγκο του κτίσματος που στεγάζει τα δύο πρώτα επίπεδα εντάσσονται όλες οι κοινόχρηστες λειτουργίες του καταλύματος (υποδοχή, αναμονή, εστιατόριο, spa) αρθρωμένες με μικρά αίθρια, υπαίθριους χώρους, περάσματα οριζόντιας και κάθετης κυκλοφορίας, κεντρικό κλιμακοστάσιο και διάνοιξη υπογείου χώρου στάθμευσης 12 αυτοκινήτων. Σε αυτό τον όγκο το κέλυφος αναδιαρθρώνεται επιδιώκοντας την αισθητική ισορροπία αναιρώντας τη σημερινή δυσάρεστη εικόνα των δύο προσόψεων μετά από τις κατά καιρούς άστοχες επεμβάσεις.

Στο τρίτο επίπεδο διατηρούνται τα μεγέθη και οι θέσεις των κάθετων παραθύρων, και ο ρυθμός αυτός επαναλαμβάνεται στις οριζόντιες προσθήκες. Με το τέταρτο επίπεδο-προσθήκη στο πίσω ανατολικό τμήμα του κτηρίου συμπληρώνεται η νέα ογκοπλασία. Στο ανατολικό υπόγειο τμήμα του δεύτερου επιπέδου θα εκτεθούν χαρακτηριστικά μηχανήματα βυρσοδεψίας, απομεινάρια από την προηγούμενη χρήση.

Η μεγάλη κλίση στο ακάλυπτο τμήμα του οικοπέδου στον άξονα ανατολή-δύση οδήγησε στην οργάνωση της εισόδου και των χώρων υποδοχής του καταλύματος σε υγρές κεκλιμένες επιφάνειες οι οποίες με ανοδική διαδοχή οδηγούν στην κολυμβητική δεξαμενή που είναι τοποθετημένη στο υψηλότερα ανατολικό ακάλυπτο διαμορφωμένο τμήμα του οικοπέδου.

Οι επιφάνειες εξωτερικά και εσωτερικά των εξωτερικών τοίχων θα είναι εμφανής λιθοδομή με αρμολόγηση τσιμεντοασβεστοκονιάματος στην ίδια απόχρωση με τις πέτρες.

Οι δοκοί και τα σενάζ οπλισμένου σκυροδέματος θα βαφθούν στην απόχρωση της λιθοδομής.

Οι βαφές των ενδιάμεσων εσωτερικών τοίχων από επιφάνειες γυψοσανίδας, θα είναι σε απόχρωση RAL6027 (light green), ενώ οι μεταλλικές επιφάνειες θα έχουν το χρώμα του γαλβανισμένου σφυρήλατου μετάλλου, δηλαδή κοντά στην απόχρωση RAL 7030(stone gray). Οι ξύλινες κάθετες επιφάνειες θα αρθρωθούν με οριζόντιες τάβλες από δρυ πλάτους 12-15 εκατοστών.

Τα θολωτά τμήματα της οροφής του ισογείου θα έχουν το φυσικό γεώδες χρώμα του συμπαγούς τούβλου. Τα δάπεδα του ισογείου θα είναι από μαρμαρόπλακες μεγάλου μεγέθους, πιθανότατα από ένα συνδυασμό μαρμάρων Καβάλας και Θάσου.

Τα ξύλινα δάπεδα των υπόλοιπων χώρων θα είναι με φαρδιές δρύινες τάβλες πλάτους τουλάχιστον 20 εκατοστών στο φυσικό τους χρώμα. Οι δοκοί και τα ζευκτά των οροφών όλων των επιπέδων θα είναι από συγκολλημένη ξυλεία στο φυσικό της χρώμα.

Η επικάλυψη των στεγών θα γίνει με κεραμίδια γαλλικού τύπου, εξαίρεση αποτελεί το κεντρικό τμήμα του οποίου η στέγη επικαλύπτεται με φύλλα τιτανιούχου ψευδαργύρου.

 

ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 

 ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ